Naslovnica Mostar Izabrane predstave za Mostarsku lisku

Izabrane predstave za Mostarsku lisku

411

Mostar — Narodno pozorište u Mostaru saopštilo je u četvrtak da je od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije, selektovano šest najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra za ovogodišnji festival komedije „Mostarska liska 2020“.

Takođe, donesena je doluka da će festival trajati dan kraće, odnosno da će biti svečano zatvoren 16. aprila, saopšteno je iz NP Mostar.

Festival će biti otvoren 10. aprila u 20 sati predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Naredne večeri, 11. aprila na repertoaru je predstava „Čekajući Godoa“ Samuela Becketta, u režiji Vladimira Popadića. Predstavu igra ansambl Kruševačkog pozorišta iz Srbije.

U nedjelju, 12. aprila gledamo predstavu „Identitluk“ nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 13. april, rezervisan je za nastup Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke i predstavu „Istina“ Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, dok u utorak 14. aprila dočekujemo goste iz Hrvatske. Riječ je o predstavi „GospOUdinNOUbadi” autora i reditelja Saše Anočića, a koju izvodi ansambl teatra EXIT iz Zagreba.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (15. aprila) publika će vidjeti predstavu “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Festival će biti zatvoren 16. aprila, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Split in space“ autora i reditelja Ivana Lea Leme, koju izvodi ansambl Gradskog pozorišta mladih Split.

Pored takmičarskog, Festival i ove godine obiluje bogatim popratnim programom koji će biti objavljen neposredno prije početka Festivala.

Karte za sve programe su u prodaji po cijeni od 10 KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM, koji podrazumijevaju jednu kartu za sve izvedbe u trajanju Festivala.

Također, moguće su i rezervacije na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba ili porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave festivala bez prethodne najave, saopštili su iz NP Mostar.

(StarMo)