Naslovnica BiH Iz Srebrenice i Stoca pozvali CIK-a: Imenujte posmatrače

Iz Srebrenice i Stoca pozvali CIK-a: Imenujte posmatrače

597
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predstavnici inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i “Inicijative za Stolac” pozvali su danas u Sarajevu Centralnu izbornu komisiju (CIK) da imenuje svoje posmatrače na izborima u Srebrenici i Stocu.

Dvije političke inicijative na lokalnim izborima 2020. ukazale su na određene propuste u provođenju izbornog procesa.

Posebno su ukazali na kratke rokove za glasanje putem pošte obzirom da je veliki broj ljudi koji podržavaju inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” i “Inicijativu za Stolac” prijavljen za glasanje putem pošte iz prekookeanskih zemalja – javlja N1.

Smatraju da sa ovakvim rokovima kakve sad imaju na snazi “nemaju jednake uslove i u startu kreću iz debelog minusa”. Također su ukazali i na određene prakse koje su ustaljene prilikom glasanja na redovnim biračkim mjestima i na metode kako se u Srebrenici i Stocu glasa za osobe koje se nalaze u biračkom spisku, a fizički se ne nalaze tu ili su čak i umrli.

Sadik Ahmetović, predsjednik Izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, podsjetio je da je do izbora ostalo još mjesec dana i da su se u prethodnom periodu suočili sa nizom problema kada je u pitanju rad Centralne izborne komisije.

“Mi u Srebrenici imamo veliki problem obzirom da se borimo protiv dva organizirana sistema. Ta dva organizirana sistema su Beograd i Banjaluka ali mi smo u prethodnom periodu uspjeli postići ono što smo i planirali. Međutim, bojimo se da izborna procedura ne dovede sve ono što smo do sada uradili pod znak pitanja”, pojasnio je Ahmetović.

O izbornom procesu u Stocu govorio je i Salmir Kaplan, koji je kazao da se koverte iz dijaspore čekaju do 20. novembra.

“Ne postoji teoretska šansa da za 35 dana koverta ode u Ameriku i da se vrati. Pozivam CIK da produži rok ili da ne šalju koverte. Da se rok sa 20. novembra produži na 10. decembar, ako hoće pošten izborni proces. CIK treba donijeti propis da svaki član biračkog odbora ima pravo da legitimiše čovjeka koji glasa”, rekao je Kaplan.

(StarMo)