Naslovnica BiH Iz RS hoće ruske lijekove na tržištu u BiH

Iz RS hoće ruske lijekove na tržištu u BiH

481
foto arhiva

Banja Luka — Ministarstvo zdravlja Republike Srpske najkasnije iduće sedmice predložiće novog predstavnika Komisije za lijekove u Agenciji za lijekove BiH, nakon prošlonedjeljne ostavke predsjednice Komisije Tijane Kovačević, koja je ujedno bila i član iz Republike Srpske.

U februaru bi trebalo da bude novo glasanje za uvođenje ruskih lijekova na tržište BiH i Srpske, a prema posljednjim glasanjima, “samo su predsatvnici iz Federacije bili protiv ove odluke” – javlja RTRS.

Stav Republike Srpske i resornog ministarstva je da se ruski lijekovi nađu na ovom tržištu. Prema njima, ti lijekovi “ispunjavaju sve kriterijume što se tiče kvaliteta i bezbjednosti”.

“Ruski lijekovi omogućili bi i finansijske uštede, a pri tom ne bi bilo uticaja na kvalitet usluge”, smatra ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić. Zato će što prije imenovati novog člana Komisije za lijekove.

“Ministarstvo zdravlja će učiniti sve da omogućimo, prije svega, da komisija bude funkcionalna i da damo sve ono što je potrebno kako bismo omogućili da se ruski lijekovi nađu na tržištu Republike Srpske” – istakao je Šeranić.

Član Predsjedništva Milorad Dodik kazao je da “već skoro tri godine postoje opšte opstrukcije u uvođenju ruskih lijekova na tržište BiH”.

(StarMo)