Naslovnica Region “Iz organizacionih razloga”: Pomjeren susret Vučić-Hoti u Bijeloj kući

“Iz organizacionih razloga”: Pomjeren susret Vučić-Hoti u Bijeloj kući

257

Beograd/Washington — Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avduallaha Hotija u Bijeloj kući, koji je bio zakazan za 2. septembar, pomjeren je za dva dana, na 4. septembar.

Radiju Slobodna Evropa (RSE) to je potvrđeno iz kabineta Roberta O`Briena, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi trebao biti domaćin skupa. Kao razlog za pomjeranje sastanka navode se pitanja organizacione prirode.

“Savjetnik za nacionalnu sigurdnost Robert O`Brien pozvao je lidere Srbije i Kosova u Washington na sastanak 4. septembra. Razgovori su odloženi za dva dana, sa 2. septembra, iz organizacionih razloga. Sjedinjene države se unaprijed raduju ovom značajnom razgovoru sa predsjednikom Srbije Vučićem i premijerom Kosova Hotijem. Vjerujemo da je napredak u oblasti privrednih pitanja, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i postizanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređivanju mirnovnog procesa“, navodi se u emailu za RSE, koje je potpisao portparol Nacionalnog vijeća za sigurnost John Ullyot u subotu.

Prethodno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje promjenu rasporeda susreta, te dodao:

„Zbog mogućnosti, nemojte me držati za riječ, ali kažu da postoji mogućnost da se pojavi predsjednik SAD Donald Trump ukoliko se nešto dogovorimo“, rekao je Vučić u subotu, tokom gostovanja na TV Prva.

Na konstataciju novinara da se američki predsjednik pojavljuje kada je riječ o malim zemljama samo kada je nešto veoma važno, Vučić je odgovorio „to me i brine“.

(StarMo)