Naslovnica Politika IZ odgovorila Dodiku: Duga je lista napada na džamije

IZ odgovorila Dodiku: Duga je lista napada na džamije

589
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Glasnogovornik Islamske Zajednice u BiH Muhamed Jusić kazao je da je zlonamjerna i neistinita tvrdnja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je “za vrijeme Božića napadnuta crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u RS za vrijeme Ramazana”.

Podsjetio je da je lista napada na objekte Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u Ramazanu i van njega duga, kao i lista napada na vjernike i imame.

“Sjetimo se samo slučaja uriniranja džamijskih vrata, prije teravih-namaza u Trebinju, u Ramazanu 2007., kada je prijećeno i tamošnjem glavnom imamu. Samo u 2009. su u ramazanskom izvještaju zabilježeni napadi na džamije širom RS-a. Te godine su prema izvještajima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka vjernici prilikom odlaska, boravka i povratka iz džamija, bili izloženi verbalnim napadima, psovkama, prijetnjama i vrijeđanjima”, rekao je Jusić za Preporod.info.

Dodao je da su tokom prvih ramazanskih dana na meti bile džematlije Stupničke džamije.

“Tada je više osoba pripremilo kamenice da kamenuje džamiju. Pošto su njihove namjere prozrene uzvratili su vrijeđanjem vjernika, a u drugom navratu, sljedeću noć, ta je džamija kamenovana. Također su i džematlije Sefer-begove džamije u Banjoj Luci u mjesecu ramazanu bili izloženi vrijeđanju, psovkama i prijetnjama”, naveo je Jusić.

Istakao je da godinu dana ranije skoro da nije prošao dan Ramazana a da na području Muftijstva banjalučkog nije zabilježen incident u džamiji ili oko nje.

“Te godine je Sefer-begova džamija “u po bijela dana” kamenovana i oskrnavljena, porušena je ograda na mjestu nekadašnje Arnaudije džamije. Iste godine su muškarci nagi do pojasa ulazili u džamijske hareme i prijetili džematlijama, kada su presretani vjernici na putu do džamije, prijećeno im da će im zapaliti džamiju i uzvikivane parole “nož, žica, Srebrenica””, podsjetio je Jusić.

Dodao je da svi građani mogu posjetiti zvaničnu stranicu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uvjeriti se u dugu listu napada u Ramazanu i izvan njega koji su se dešavali širom RS-a, od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas.

“I pored toga ne bismo se trebali utrkivati u tome gdje je više džamija ili crkava napadnuto. Naprotiv. Svaki zločin iz mržnje na svakom dijelu Bosne i Hercegovine bi trebao da nas podjednako pogađa. Zato Islamska zajedica u Bosni i Hercegovini podržava nastojanje Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini da se svaki napad iz mržnje zajednički osudi i adekvatno procesuira”, naglasio je Jusić.

Potcrtao je da je Islamska zajednica svaki put kada se dese napadi iz mržnje tražila reakciju nadležnih organa i činila sve da se takvi događaji ne koriste za raspirivanje vjerske ili nacionalne mržnje.

“Tako su njeni predstavnici postupili i nakon napada na džamiju u Bosanskoj Dubici koji se desio dan prije Dodikove izjave. Nažalost, očito je da je nekim političkim akterima i dalje više stalo do potkopavanja povjerenja i zajedničkog života u ovoj državi nego do činjenica”, kazao je Jusić, prenosi MINA.

(StarMo)