Naslovnica Politika Iz NIP-a pisali reisu: Brinu se za “univerzalne vrijednosti” Islamske zajednice

Iz NIP-a pisali reisu: Brinu se za “univerzalne vrijednosti” Islamske zajednice

135

Mostar — Stranka Narod i pravda (NiP) uputila je pismo reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću s kritikom da se uoči Općih izbora stavlja na stranu jedne političke partije i jednog kandidata te da time dovodi u pitanje i svoj kredibilitet, ali i institucije Islamske zajednice u BiH.

– Favoriziranje jedne političke opcije od strane institucije kakva je Islamska zajednica, koja je od iznimnog značaja za Bosnu i bošnjački narod, brinemo da može dovesti do narušavanja njenog integriteta i dostignutog povjerenja – stoji u pismu NIP-a, te se dalje dodaje:

“Vodeći se očekivanjem da Islamska zajednica, kao i druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, bude dosljedan korektiv svih političkih stranaka, gdje god se naruše univerzalne vrijednosti koje svi zagovaramo, iskreno Vas pozivamo da odmah na njih nedvosmisleno ukažete i otvoreno kritikujete. Vi znate da nama argumentirana kritika ne smeta, ni od vas niti od bilo koje institucije, grupe ili pojedinca, jer nastojimo izgraditi političku kulturu u kojoj se kritike prihvataju i greške popravljaju”.

Naglašavaju kako su “na raspolaganju za sastanak”, na kojem bio “zajedno prodiskutovali novonastalu situaciju i došli do odgovora na pitanja i zahtjeve koja nam građani postavljaju”.

(StarMo)