Naslovnica Politika Iz HNS BiH tvrde: “Pravna država ne smije imati alternativu”…

Iz HNS BiH tvrde: “Pravna država ne smije imati alternativu”…

182
foto arhiva

Mostar — Predsjedništvo HNS danas je nakon zasjedanja u Mostari “pozdravilo napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi „Respirator“”.

“Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Europskom unijom” – naveli su iz HNS BiH.

HNS BiH je raspravljao i i kako se tvrdi, “previranjima” oko raspodjele sredstava MMF-a, koja – tvrde, “moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su županije jasno naznačene kao jedinice koje izravno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Središnje banke BiH”.

“Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje” – navode iz HNS BiH.

(StarMo)