Naslovnica Region Iz EU očekuju nastavak evropskog puta Crne Gore

Iz EU očekuju nastavak evropskog puta Crne Gore

551
foto arhiva

Bruxelles — Evropska unija očekuje saradnju s novim sazivom Skupštine i sljedećom vladom Crne Gore, a u cilju ostvarenja brzog napretka u reformama neophodnim za pristupanje Crne Gore EU, saopćeno je u četvrtak u Briselu.

“Očekujemo formiranje nove vlade, koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU. Crna Gora je značajno napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji su pred nama moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 posvećena vladavini prava”, navodi se u saopćenju Evropske komisije, prenosi Tanjug.

U Briselu ponavljaju da je EU u potpunosti posvećen nastavku procesa pristupanja Crne Gore, kao i ekonomskom oporavku nakon krize izazvane korona virusom, uključujući putem predstojećeg Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da od novoizabrane Skupštine Crne Gore očekuje saradnju i predan rad na napretku zemlje, pogotovo u ključnim poglavljima pregovora s EU-om.

(StarMo)