Naslovnica Mostar Iz EU i Turske 15 studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” Mostar

Iz EU i Turske 15 studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” Mostar

125

Mostar — U okviru Dana međunarodne saradnje na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji je održan u srijedu, promovirana je razmjena studenata i nastavnog osoblja.

U posjetu mostarskom Univerzitetu “Džemal Bijedić” došli su predstavnici 27 univerziteta iz Evropske unije i Turske koji su imali priliku upoznati se s radom Kancelarije za međunarodnu saradnju tog univerziteta.

“Razmjena studenata u svrhu studijskog boravka nudi mobilnost, odnosno mogućnosti da redovan student Univerziteta Džemal Bijedić ili drugih koji imaju sklopljene partnerske ili potencijalne ugovore, može otići u zemlje EU-a i Turske na jedan semestar ili jednu akademsku godinu na razmjenu i poslije se vratiti u matičnu instituciju/univerzitet te nastaviti studiranje”, objasnila je Mirsada Behram iz Kancelarije za međunarodnu saradnju mostarskog univerziteta.

Svaka mobilnost je podržana stipendijom, a visina zavisi od standarda zemlje u koju student dolazi na razmjenu.

Prema njenim riječima, u ovom semestru na Univerzitetu Džemal Bijedić je 15 studenata na razmjeni iz zemalja EU-a i Turske, dok su s tog univerziteta trenutno na razmjeni 24 studenata.

Behram smatra kako je cifra od 24 studenta velika jer je riječ o prvoj godini razmjene nakon pandemije koronavirusa.

Ističe kako interes raste, te da su za zimski semestar 2022./2023. već bile nominacije i u toku su pripreme.

Adin Orahovac (25) s Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” imao je priliku biti na razmjeni na jednom semestru na Šleskom univerzitetu u Poljskoj.

Ističe kako je to odlično iskustvo za njega te da se namjerava opet prijaviti.

“Imao sam priliku upoznati nove ljude i imati pristup novim tehnologijama, ali i sreću da se predmeti koje sam slušao na Univerzitetu u Poljskoj poklapaju s ovim na Univerzitetu Džemal Bijedić, tako da po povratku nisam imao problema s priznavanjem semestra”, kazao je Orahovac, prenose u srijedu mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

U okviru Dana međunarodne saradnje predstavljen je i projekat “Ablando en Acustico” i rad španskog lektora na mostarskom univerzitetu.

(StarMo)