Naslovnica Život Iz BiH protjerano 13 stranih državljana

Iz BiH protjerano 13 stranih državljana

212

Sarajevo — Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je u posljednjih sedam dana sa teritorije BiH udaljila 13 stranih državljana među kojima je pet državljana Afganistana, četiri državljanina Albanije i četiri državljanina Turske, saopšteno je u petak 13. novembra iz te institucije.

“Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su lica do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine bila pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa Srbijom, četiri državljana Afganistana su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su druga lica vraćena u zemlje porijekla”, navodi se u saopštenju Službe za poslove as strancima BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se i kako je tokom kontrole objekata u kojima se okupljaju migranti na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona pronađeno osam stranih državljana iz Maroka, Libije, Pakistana, Alžira i Kube za koje je utvrđeno da su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

“Služba za poslove sa strancima je navedenim stranim državljanima izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u BiH u periodu od jedne do pet godina i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH. Služba je otkazala i privremeni boravak za dva državljanina Namibije, iz razloga što su se promijenile okolnosti na osnovu kojih je boravak odobren“, stoji u saopštenju.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 15.057 migranta od kojih je 14.144 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U Službi navode i da je samo u posljednjih sedam dana obrađeno 225 migranata od kojih je 209 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, trenutno boravi 6.210 migranta.

(StarMo)