Naslovnica Život IZ BiH ima poruku za vjernike zbog koronavirusa

IZ BiH ima poruku za vjernike zbog koronavirusa

359
foto arhiva

Sarajevo — Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini preporučila je da se “do daljnjeg” obustavi izvođenje mektebske pouke, a hatibima se sugeriše da usklade vremensko trajanje hutbe sa aktuelnim okolnostima.

U instrukciji o postupanju organizacionih jedinica, organa, ustanova i drugih pravnih lica, Islamska zajednica pozvala je svoje članove i pripadnike na maksimalnu odgovornost i iskazivanje brige prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije, predostrožnosti, odgovornog ponašanja i preporuka koje izdaju nadležne institucije.

Upućen je apel vjernicima i vjernicama da se nakon obavljanja dnevnih namaza i džuma-namaza bezpotrebno ne zadržavaju u zatvorenim prostorijama i haremima džamija, mesdžida i drugih objekata Islamske zajednice, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi dodatno očiste, dezinficiraju i provjetravaju.

Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih organa, preporučuje se da sve dnevne namaze obavljaju u kući/stanu, te da umjesto džuma-namaza u svojim domovima klanjaju podne-namaz.

Svi organi Islamske zajednice poduzet će dodatne sanitarne mjere da bi se pojačano održavala čistoća, kako prostorija, tako i posjetitelja.

Organizacija svih drugih kolektivnih vjerskih obreda (dženaza), programa i manifestacija treba da bude u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i ustanova, koje se odnose na organizaciju javnih skupova i manifestacija, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

(StarMo)