Naslovnica BiH IZ BiH: Bošnjaci nemaju potrebu bilo kome se dokazivati

IZ BiH: Bošnjaci nemaju potrebu bilo kome se dokazivati

189
foto: islamskazajednica.ba

Sarajevo — Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je osudila saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“ kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati sa Bosnom i Hercegovinom, prenosi televizija N1.

U saopćenju se kaže kako je teško naći razumno objašnjenje za ovakve konstrukcije i kako saopćenje HNS-a ustvari otkriva stvarne namjere nosilaca retrogradnih i antievropskih politika na ovim prostorima, te da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može olahko preko njih prijeći.

“Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda trebaju znati da smo ih čuli“, stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću, te se dodaje:

“Bilo kakav oblik generalizacije je neprihvatljiv, kao i bezuspješni pokušaji prekrajanja historije i pred međunarodnim sudovima utvrđenih istina o karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nemaju potrebu nikome dokazivati svoje evropejstvo, niti svoj odnos prema islamu. Oni su i kao Bošnjaci i kao muslimani samosvjestan narod i niko ih, ni sa Zapada ni sa Istoka, neće učiti ni evropskim ni islamskim vrijednostima”.

Korištenje sintagme „islamski terorizam“ u saopćenju HNS razumijevamo kao namjernu provokaciju, ocijenili su iz IZ-a.

“Jer, kao što je ovim povodom izjavio i papa Franjo, neprihvatljivo je povezivanje islama ili bilo koje religije s nasiljem ili sa postupcima male skupine ekstremista. Problem terorizma i nasilnog ekstremizma je globalni izazov i od njegovog zla nije pošteđena nijedna država, niti društvo. Najbolji dokaz tome je nedavni teroristički napad u Zagrebu”, poručili su iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma i zato će se Islamska zajednica boriti protiv svih oblika ekstremizma u nadi da će i u drugim vjerskim i nacionalnim skupinama nadvladati one snage koje ne promovišu nepovjerenje, sukobe i mržnju, stoji na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

(StarMo)