Naslovnica Politika Ivanić: Ustavni sud BiH legaliziran Dodikovim potpisom

Ivanić: Ustavni sud BiH legaliziran Dodikovim potpisom

572
Mladen Ivanić; foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić rekao je danas da je jedno od rješenja, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, da se sporno zemljište definira kao vlasništvo općina, a ne RS.

Može se, kaže, usvojiti novi zakon sa sličnim sadržajem i drugačijim nazivom.

Ipak, naglasio je da je na vlastima RS-a odgovornost da odgovore na takvu odluku i mora se sagledati šta je u njoj navedeno.

“PDP je oprezno podržao zaključke jučerašnjeg sastanka zvaničnika i predstavnika parlamentranih stranaka iz RS. Imamo mnogo razloga za oprez, kada je u pitanju SNSD, jer su u prošlosti određene stvari zloupotrebljavane. Nećemo im praviti problem, ali ćemo vrlo pažljivo gledati šta se događa”, rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Istakao je da je jedan od razloga za takav stav i činjenica da u dokumentu o principima formiranja vlasti na nivou BiH nije pokrenuto pitanje Ustavnog suda BiH.

“U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legaliziran je Ustavni sud BiH”, rekao je on.

Istakao je da je odluka Ustvanog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS bila nepotrebna i došla je u lošem trenutku.

“To je nastavak prakse koja je štetna po odnose i cijelu BiH. Ustavni sud BiH se definira kao kreator Ustava, a ne kao tumač”, rekao je Ivanić.

(StarMo)