Naslovnica Izdvojeno Ivancov: Ukinuti Visokog predstavnika – “Nema praktičnog smisla”

Ivancov: Ukinuti Visokog predstavnika – “Nema praktičnog smisla”

197
ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov

Sarajevo — Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov kaže da se “Rusija dosljedno zalaže za povlačenje mehanizma spoljnog protektorata u BiH i ukidanje funkcije visokog predstavnika, kao i predaju svih nadležnosti u ruke lokalnih vlasti”.

On je poručio “da postojanje visokog predstavnika “nema praktični smisao”, budući da u zemlji odavno vlada mir i stabilnost, BiH se odavno već pokazala kao odgovoran i poštovan član međunarodne zajednice, bila je i izabrana članica Savjeta bezbjednosti UN, predsjedavala je Komitetu ministara Savjeta Evrope”.

Ivancov tvrdi da će se situacija u BiH promijeniti nabolje “onda kada budu stvoreni uslovi da se svi narodi osećaju u svojoj zemlji kao kod kuće, umjesto što su podvrgnuti konstantnom presingu samo zbog toga što imaju svoje mišljenje o bilo kom važnom pitanju”.

Ivacov je uvjeren da je budućnost BiH “u ravni ostvarivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u onom obliku u kojem je potpisan 1995. godine”.

Govoreći o odnosima BiH i Ruske Federacije i mogućnostima proširenja bilateralne saradnje, Ivancov navodi da je “Rusija jedan od ključnih investitora u BiH i spada u vodeće spoljnotrgovinske partnere, ali postoje određena razmimoilaženja u stavovima, prije svega političkog karaktera”.

“Želio bih da vidim u većoj mjeri konstruktivno razumijevanje uloge Rusije od niza političara u Federaciji BiH”, poručuje Ivancov.

(StarMo)