Naslovnica Mostar Italijanski ulični umjetnik dolazi u Mostar

Italijanski ulični umjetnik dolazi u Mostar

76

Mostar — Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće s realizacijom novog umjetničkog sadržaja u okviru “Urban Renaissance” projekta kojeg podržava švedska fondacija Kvinna till Kvinna, a riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva „Equilibrio“ koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dva tjedna te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i povijesti te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara.

Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

– Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa – ističu organizatori.

Nadalje navode kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

– Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Rucea one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje – kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru do 27. 10., a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

(StarMo)