Naslovnica Politika Italijanski premijer traži “novi zamah za BiH”

Italijanski premijer traži “novi zamah za BiH”

141
Mario Draghi

Rim — Italijanski premijer  kazao je da se njegova zemlja zalaže za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, ali i da se pruži novi zamah zemljama poput Bosne i Hercegovine.

“Italija podržava trenutno otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Želimo dati i novi zamah pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom i garantujemo maksimalnu pažnju legitimnim zahtjevima Bosne i Hercegovine i Kosova. Mi smo za ulazak svih ovih zemalja i želimo Ukrajinu u EU”, rekao je.

Draghi je istakao da prijem zemalja koje žele da uđu u EU ne vidi kao “prijetnju evropskom projektu”, već naprotiv, kao “dio njegove realizacije”, prenosi ANSA.

Italijanski premijer je najavio da će nastaviti podržavati sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, ali je također spremna raditi na pronalaženju diplomatskog rješenja za sukob.

“Rat u Ukrajini pokazao je duboku ranjivost mnogih naših zemalja u odnosu na Moskvu. Italija je jedna od najizloženijih država članica”, dodao je, misleći na oslanjanje Italije na ruski gas.

(StarMo)