Naslovnica Život Italija: Zatvoreno više provincija

Italija: Zatvoreno više provincija

186
foto: agencije - ilustracija

Zagreb — Prema najnovijim podacima, u svijetu je ukupno više od 105 hiljada ljudi zaraženih koronavirusom.

U Kini je zabilježeno tek 45 novih slučajeva, ali je zabilježeno i 27 smrti.

Stanje je, međutim, teško u Evropi i SAD-u, a posebno u Italiji. Tamo je juče umrlo 36 ljudi, a zaraženo je više od 1200. Ukupan broj mrtvih u toj zemlji je 233, a ukupan broj slučajeva je 5883, prenosi Index.hr.

Zasad u samo dvije EU države nema koronavirusa – u Bugarskoj i Kipru.

U Hrvatskoj je jučer potvrđen 12. slučaj, a radi se o bliskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu. U Sloveniji je ukupno 12 zaraženih, a osmi kojem je potvrđena zaraza je ljekar koji je bio u kontaktu s više od stotinu ljudi. Jako raste i broj zaraženih i mrtvih u Francuskoj. U toj je zemlji umrlo 16, a ukupno je zaraženo gotovo hiljadu ljudi.

Italijanska vlada donijela je odluku o zatvaranju Lombardije i još 14 provincija. Jedino zbog “teških i neodgodivih razloga” će se moći izaći ili ući u ta područja.

Odlukom su obuhvaćene Venecija, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Padova, Treviso, Asti i Allessandia.

Stanovnicima će biti preporučeno da ne izlaze iz kuća osim u hitnim slučajevima.

U nacrtu mjere uspostavlja se “sigurnosna zona” koja obuhvaća Lombardiju i 14 provincija, gdje su predviđena vrlo stroga ograničenja. Konkretno: zatvaranje škola na svim nivoima, obustava skijaških aktivnosti i javnih događaja. Muzeji, teretane, bazeni, pozorišta, društveni i kulturni centri također će biti zatvoreni.

Barovi i restorani mogu ostati otvoreni, ali oni će morati osigurati udaljenost od jednog metra među posjetiocima ako žele imati dozvolu za rad. U nacrtu uredbe također se poziva na ograničavanje interne mobilnosti na “sigurne zone”.

Onima koji imaju simptome respiratorne infekcije i temperaturu veću od 37,5°C preporučuje se “ostati kod kuće i ograničiti društvene kontakte što je više moguće te kontaktirati svog ljekara”.

Nedjeljom i državnim praznicima bit će zatvoreni srednji i veliki trgovački centri, kao i trgovine unutar trgovačkih centara i tržnica.

Poslovni sastanci će se morati odgoditi. Crkve mogu ostati otvorene, pod uslovom da su u stanju garantirati da nema velikog okupljanja ljudi. Međutim, građanski i vjerski obredu se obustavljaju, uključujući i sprovodi.

Mjere će trajati do 3. aprila.

(StarMo)