Naslovnica Život Italija zatvara tržne centre

Italija zatvara tržne centre

187
foto: arhiva - ilustracija

Rim — Italijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak je objavio nove nacionalne mjere restrikcije u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, uključujući zatvaranje tržnih centara tokom vikenda, zatvaranje muzeja i limitiranje kretanja između regija.

Conte je izložio nove mjere italijanskim poslanicima, uoči novog dekreta koji se uskoro očekuje. Kazao je da će tržni centri biti zatvoreni vikendima izuzev prodavnica hrane, trafika i prodavnica duhanskih proizvoda smještenih unutar centara. Također je objavio zatvaranje kockarnica i prostorija s video igrama, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je da će se policijski sat provoditi u „kasnim noćnim satima“, ali nije rekao tačno vrijeme trajanja. Trenutno, samo neke regije, uključujući i Lazio u kojoj se nalazi Rim, imaju uveden policijski sat.

Također je kazao da srednje škole, koje trenutno imaju tri četvrtine nastave na daljinu, mogu u potpunosti uvesti nastavu na daljinu, u pokušaju da se ublaži pritisak na javni saobraćaj.

Conte je poručio poslanicima da će jedna velika razlika biti u novim mjerama – u poređenju s mjerama tokom posljednjeg vrhunca zaraze u martu – da će neke mjere varirati od regije do regije, u ovisnosti od toga koliko je kritično širenje virusa i kakav je pritisak na bolnicama, prenosi AP.

(StarMo)