Naslovnica Život Italija: Šest puta više zaraženih od zvaničnog broja

Italija: Šest puta više zaraženih od zvaničnog broja

306
foto: agencije - ilustracija

Rim — U Italiji je korona virusom bilo zaraženo oko milion i po osoba, odnosno oko 2,5 posto populacije, rezultati su nacionalnog testiranja na antitijela, objavilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje, prenosi Reuters.

To je šest puta više od zvaničnog broja registrovanih slučajeva, javlja Radio Slobodna Evropa.

Testiranjem na antitijela obuhvaćeno je skoro 65 hiljada osoba iz svih dijelova Italije.

Rezultati se drastično razilkuju od regije do regije, pa je tako 7 posto populacije u teško pogođenoj Lombardiji imalo virus, a svega 0,3 posto ih je bilo zaraženo na Siciliji.

To pokazuje i da je tromjesečno zatvaranje zemlje bilo ključno da se poštede dijelovi zemlje koji nisu bili tako pogođeni kao sjever.

Rezultati pokazuju da 27,3 posto zaraženih nije imalo nikakve simptome, što ukazuje na važnost držanja distance i nošenja maski, naveo je doktor Franco Locatelli, vladin savjetnik za pandemiju.

Dodaje da testovi nisu bili usmjereni da odgovore na to da li antitijela omogućavaju zaštitu, odnosno imunitet od virusa, već samo na to da pokažu da li je osoba bila zaražena.

Prema zvaničnim podacima, u Italiji je registrovano skoro 250 hiljada slučajeva korona virusa, a umrlo je 35.166 osoba.

Istraživanje su proveli Ministarstvo zdravstva Italije i nacionalna Agencija za statistiku, a građani su testirani u periodu od 25. maja do 15. jula.

(StarMo)