Naslovnica Život Italija: “Javni prevoz najveći rizik od zaraze”

Italija: “Javni prevoz najveći rizik od zaraze”

425
foto: agencije - ilustracija

Rim — Stručnjaci i političari u Italiji upozoravaju da je javni prevoz jedno od mjesta sa najvišim rizikom od zaraze virusom korona.

Tokom vikenda je premijer Giuseppe Conte objavio nove zabrane za barove, škole i restorane, ali kritičari navode da su pretrpani autobusi i metroi u saobraćajnim špicevima mnogo veća prijetnja.

Tokom ljeta, kada je stopa zaraženosti bila niska, administracija je odredila da 80 posto kapaciteta bude dozvoljeno u autobusima i metroima.

“Osamdeset posto je previše jer je ponekad nemoguće održati bezbjednu distancu od najmanje metar među putnicima”, rekao je profesor za zarazna oboljenja na rimskom Univerzitetu “Tor Vergara” Massimo Andreoni, prenoase federalna.ba i Srna.

Italijanski premijer je početkom sedmice rekao da je javni saobraćaj “iznad svega” mjesto gdje oboljenje cirkuliše, ali nije sugerisao da će problem biti direktno riješen, već je objavio nove zabrane za barove, restorane, teretane i druge aktivnosti.

Lider stranke krajnje desnice Liga Matteo Salvini istakao je da je problem u javnom saobraćaju Rima ili Milana, a ne u teretanama i kinima.

(StarMo)