Naslovnica Izdvojeno Italija-instituti: Koronavirus je direktni uzrok smrti

Italija-instituti: Koronavirus je direktni uzrok smrti

257
foto: agencije - ilustracija

Rim — Virus korona bio je direktan uzročnik smrti kod devet od deset preminulih od bolesti koju izaziva, COVID-a 19 u Italiji, navodi agencija Reuters pozivajući se na izvještaj Vrhovnog instituta za zdravlje i Nacionalnog instituta za statistiku (ISTAT).

U Italiji je od februara preminulo 35.000 ljudi koji su bili pozitivni na virus korona, a zdravstveni zvaničnici tvrdili su da je virus samo pogoršao stanje kod lica koja su već oboljela od drugih bolesti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takvo tumačenje dovelo je, kako navodi Reuters, do debata o tome da li je COVID-19 bio stvarni uzročnik smrti zaraženih.

Prema izvještaju dva instituta, pokazalo se da je u grupi od 4.942 preminulih kod 89 posto žrtava virus korona bio direktan uzročnik smrti, a da je 11 posto njih preminulo usljed pogoršanja od ranije lošeg zdravstvenog stanja, usljed već postojećih težih oboljenja kao što su bolesti srca, rak ili demencija.

Istraživanje je zasnovano na proučavanju smrtnih slučajeva krajem maja, kada je Italija već ublažila stroge mjere uvedene radi zaustavljanja širenja virusa.

Izvještaj je pokazao da je COVID-19 bio smrtonosan i za pojedine ljude koji su bili zdravi, te da u 28,2 posto slučajeva nije bilo drugih uzročnika smrti.

Italija je do 16. jula zabilježila 243.736 osoba pozitivnih na korona virus, a preminulih je 35.017.

(StarMo)