Naslovnica Mostar Istraživanje: Žene i dalje neprimjetnije u medijima

Istraživanje: Žene i dalje neprimjetnije u medijima

502
prezentacija istraživanja u CZK Mostar

Mostar — Prezentacija rezultata istraživanja o tretiranju žena u medijima, koje je realizovano u okviru projekta „Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH“, održano je danas u Centru za kulturu (CK) Grada Mostara, a u organizaciji Udruženja “Novi put”.

Istraživanje je provedeno na tekstovima iz pet dnevnih novina, te šest internet portala.

Predstavnica Udruženja “Novi put” Abida Pehlić je rekla kako je glavni fokus istraživanja bio na predstavljanju žena u vijestima o miru, sigurnosti, ekonomiji i nasilju.

„U pregledanom periodu, od 01.06.2019. do 31.07.2019. godine, obrađeno je 1.700 vijesti gdje su na bilo koji način zastupljene žene a od ukupno objavljenih 10.000 vijesti u tom periodu. Brojke pokazuju da je i dalje prisutnost muškaraca dominanta, odnosno da je prisutnost žena u vijestima tek 17 posto“ rekla je Pehlić.

Novinarka Vera Soldo, koja je provela monitoring, istakla je kako analiza činjenično pokazuje da su žene nomianlno brojnije, ali u medijima neprimjetnije od muškaraca.

„Jasan je prizvuk potenciranja uloge majke, supruge. Iako žene u bh društvu, općenito imaju vrlo značajnu ulogu, njihova uloga često se ne shvaća ozbiljno u onom omjeru kao što je uloga muškaraca na istim pozicijama. Ipak, za razliku od prijašnjih istraživanja, očito je da se položaj žena u medijima popravlja“ rekla je Soldo.

(StarMo)