Naslovnica Mostar Istraživanje o Mostaru: Evo ko koristi nazi simbole na utakmicama

Istraživanje o Mostaru: Evo ko koristi nazi simbole na utakmicama

1305

Mostar — Grupa navijača fudbalskog kluba “Zrinjski”, koja nosi majice “Skinheads Mostar”, tokom proteklih pet godina najmanje je dva puta javno isticala simbole koje koristi i ukrajinski bataljon “Azov”, na koji se godinama ugledaju ultradesničari širom svijeta, ali su i sami objavljivali simbole zabranjene na evropskim stadionima, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine piše u analizi BIRN BiH.

Dok se 2015. godine na Stadionu pod Bijelim brijegom odigravala utakmica juniorskih timova reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine, visoko na tribinama grupa gledalaca istaknula je transparent na kojem su grb “Azova”, ukrajinske vojne jedinice koja ratuje protiv proruskih snaga na istoku zemlje i koja je godinama u svoje redove privlačila ultradesničare, i grb Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u kojoj su tokom 40-ih godina prošlog stoljeća bili usvojeni rasistički zakoni u stilu nacista, te progonjeni Srbi, Jevreji, Romi i drugi.

Takvu zastavu ranije su isticali i dobrovoljci iz Hrvatske koji su otišli na ukrajinsko ratište.

Fotografija lošije kvalitete kružila je forumima sportskih i navijačkih “Ultras” portala, ali se iz nje nije moglo vidjeti ko su osobe koje su zastavu podigle i uz nju salutirale podignutom rukom s dlanovima ispruženim i otvorenim prema naprijed.

Ali jedan znak na majici osobe koja stoji iza zastave daje puno više detalja.

Istraživanje BIRN-a BiH otkriva po prvi put dodatne detalje o grupi “Skinheads Mostar”, čiji se naziv nalazi na majici jedne od osoba s fotografije. Isti natpis na majicama imale su i osobe na putovanju u Ukrajini, s kojeg su na društvenim mrežama isticali zastave „Azova“ i simbole koje danas koriste ultradesničari širom svijeta.

Fasade zgrada širom Mostara obiluju desničarskim simbolima, od kukastih krstova do ne tako očitih simbola bijelih supremacista, nerijetko uz grafite navijačke skupine Hrvatskog športskog kluba (HŠK) “Zrinjski” – stoji u istraživanju.

Kako je za BIRN BiH rekao Matthew Feldman, direktor NVO-a Centar za analizu radikalne desnice (CARR), simbol ‘Wolfsangel’ je sinonim za svastiku, bez da je jasno uvredljiv poput nje.

“To je veoma važan simbol, čija upotreba raste u mnogim zemljama”, kazao je Feldman pojašnjavajući kako je “Azov” ovaj simbol koristio tokom 2014. i 2015. godine.

Simbol sa utakmice iz Mostara i onaj koji ističe grupa “Skinheads Mostar” varijacija je simbola Wolfsangel, potvrdio je Feldman za BIRN BiH. Ovaj simbol je korišten u nacističkoj Njemačkoj i prisvojen je od brojnih SS divizija, te je danas, kako kaže Feldman, “dobro poznat simbol krajnje desnice”.

(StarMo)