Naslovnica Život Istraživanje: Antitijela na koronavirus četiri mjeseca u pacijentima

Istraživanje: Antitijela na koronavirus četiri mjeseca u pacijentima

261
foto: arhiva

Reykyavik — Nivo antitijela na novi koronavirus povećao se i ostao stabilan četiri mjeseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboljeli Covid 19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne studije su pokazale da je nivo antitijela znatno pao za samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od Covida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenog imuniteta.

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolijevanje i trajnost vakcine, rekao je glavni direktor deCode Geneticsa Kari Stefansson koji je vodio istraživanje, prenose hrvatski mediji.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su mjerili nivo antitijela više od 30 hiljada Islanđana.

Na osnovu dobivenih rezultata, procijenili su da je zaraženo bilo oko 1 posto stanovništva. Iz te grupe, 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 posto bolest nije zvanično dijagnosticirana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 posto analiza antitijela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 posto od 1215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitijela je rastao tokom prva dva mjeseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, saopštili su istraživači.

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, bilo je fokusirano na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim dijelovima svijeta s drukčijim stanovništvom.

Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitijela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. Međutim, ipak pokazuje da testiranje na antitijela može biti alternativa samom testiranju na infekciju, te da može imati bolje rezultate u posmatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnog otvaranja ekonomije i škola.

(StarMo)