Naslovnica Život Istraživanja u UK: I prva doza vakcine smanjuje rizik od COVID-19

Istraživanja u UK: I prva doza vakcine smanjuje rizik od COVID-19

427

London — Podaci dvije odvojene studije objavljene u ponedjeljak u Velikoj Britaniji pokazuju da je i prva doza vakcine protiv COVID-19 efikasna u smanjenju prenosa bolesti i hospitalizacije.

Analiza Javnog zdravstva Engleske pokazala je da vakcina kompanije Pfizer-BioNTech smanjuje rizik od zaraze za više od 70 posto nakon prve doze. Taj se rizik smanjuje za 85 posto nakon druge doze, prenosi AFP, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Studija je pokazala i da je daleko manja vjerovatnoća da vakcinisane osobe koje se zaraze preminu ili budu hospitalizovane.

Prema analizi, hospitalizacija i smrt od COVID-19 smanjuju se za preko 75 posto kod onih koji su primili dozu vakcine Pfizer-BioNTech.

“Ključni izvještaj pokazuje da vakcine djeluju – izuzetno je ohrabrujuće vidjeti dokaze da Pfizerova vakcina nudi visok stepen zaštite protiv korona virusa,” rekao je ministar Velike Britanije zdravstva Matt Hancock.


Britanija je jedna od zemalja koja je najviše pogođena pandemijom sa 120.757 smrtnih slučajeva. Više od 17 miliona građana sada je primilo barem prvu dozu vakcine – što je trećina odrasle populacije u Velikoj Britaniji.

“Vidjet ćemo mnogo više podataka u narednim sedmicama i mjesecima, ali trebali bismo biti ohrabreni ovim početnim nalazima”, rekla je dr. Mary Ramsay, šefica imunizacije u Javnom zdravstvu Engleske.

Istovremeno, studija u Škotskoj pokazala je da su vakcine kompanija Pfizer-BioNTech i Oxford-AstraZeneca dovele do smanjenja broja primljenih pacijenata u bolnice nakon prve doze.

Studija koju je vodio Univerzitet u Edinburghu otkrila je da je, do četvrte sedmice nakon primanja prve doze vakcine, za skoro 85 posto smanjen rizik od hospitalizacije od COVID-19.

Vakcina Oxford-AstraZeneca smanjuje taj rizik za 94 posto.

“Ovi su rezultati vrlo ohrabrujući i dali su nam sjajne razloge da budemo optimistični u budućnosti”, rekao je profesor Aziz Sheikh, koji je vodio istraživanje.

“Sada imamo nacionalne dokaze – u cijeloj zemlji – da vakcinacija pruža zaštitu od COVID-19 hospitalizacija. Vakcinisanje prvom dozom sada treba ubrzati u svijetu kako bi se pomoglo u prevladavanju ove strašne bolesti,” dodao je.

Istraživanje je upoređivalo ishode onih koji su primili prvu dozu sa onima koji nisu.

Tim koji je radio na studiji rekao je da su rezultati primjenjivi na druge zemlje koje koriste vakcine Pfizer i Oxford-AstraZeneca.

(StarMo)