Naslovnica Region Istraživači: I ovo su efekti lockdowna

Istraživači: I ovo su efekti lockdowna

239
foto: ilustracija

Zagreb — Istraživači s Medicinskog fakulteta iz Splita utvrdili su negativne efekte lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, pa su pozivali zdravstvene vlasti da promoviraju zdrave načine života kako bi dugoročno smanjili negativne posljedice.

Tokom deset proljetnih dana prošlogodišnjeg zatvaranja zbog covida-19 u Hrvatskoj, grupa medicinskih naučnika iz Splita provela je istraživanje na 3027 ispitanika iz opće populacije, koji su popunili internet-upitnike o životnim navikama i promjenama raspoloženja prije i tokom locdowna.

Rezultati su upravo objavljeni u novom broju časopisa Croatian Medical Journal, prenijeli su hrvatski mediji.

Učesnici, među kojima je 70 posto žena, kazali su da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni. Ukupno se 30 posto ispitanika udebljalo, od kojih je to češće kod žena, kaže se.

Također, žene su pušile povećani broj cigareta i prijavile nižu učestalost i trajanje fizičkih vježbi.

Iako su naši rezultati pokazali smanjeni udio onih koji povremeno piju, povećao se udio onih koji piju manje od sedam pića sedmično ili više, kaže se u istraživanju.

Napominje se da je iz ranije literature bilo poznato da dugotrajno sjedenje u kući može dovesti do pretjerane fizičke neaktivnosti, koja je okarakterizirana kao glavni faktor rizika za kardiovaskularnu i smrtnost od svih uzroka, a povezana je i s pogoršanjem raspoloženja i mentalnog zdravlja.

Ukupno 96 posto ispitanika izvijestilo je da poštuje većinu ili sva propisana ograničenja, pri čemu su žene i nivo visokog obrazovanja povezani s višim poštivanjem ograničenja, kažu autori članka Zoran Đogaš, Linda Lušić Kalcina, Ivana Pavlinac Dodig, Sijana Demirović, Katarina Madirazza, Maja Valić i Renata Pecotić.

Dodaju da su učesnici koji su preživjeli zagrebački zemljotres razvili simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije, što bi moglo objasniti porast učestalosti anksioznosti među ispitanicima u Zagrebu, koji su doživjeli zemljotres tokom pandemije covida-19.

Zdravstveni radnici bi trebali naglasiti korisne uloge svakodnevnog vježbanja, poput promocije antioksidativnih i protivupalnih procesa, ublažavanja stresa i jačanja aktivnosti odbrane imunološkog sistema, zaključuje se.

(StarMo)