Naslovnica Život Istraga: Previše bili fokusirani na “prijetnju islamista”

Istraga: Previše bili fokusirani na “prijetnju islamista”

200
Brenton Tarrant - masovni ubica

Wellington — Istraga o masakru u novozelandskom gradu Christchurchu iz 2019. otkrila je niz propusta, ali zaključila je kako se tragedija nije mogla spriječiti, prenosi u utorak BBC.

Istraga je pokrenuta nakon što je bijeli supremacista Brenton Tarrant u martu 2019. ubio 51 ljudi u dvije džamije.

Pokazalo se da je uspio skupiti ogromnu količinu oružja, a da vlasti nisu propisno provjeravale dozvole za naoružanje. Istraga zaključuje kako su vlasti bile previše fokusirane na islamistički terorizam, piše BBC.

Međutim, i da su ti koraci bili uspješniji australski državljanin, ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor, opet bi uspio provesti napad, zaključak je istrage.

Policija je nakon masakra saznala da je Tarrant pretjerano koristio steroide, da je primljen u bolnicu nakon što se slučajno ranio, te da je posjećivao krajnje desne internetske stranice, ali istražioci smatraju kako to ne bi bilo dovoljno za predviđanje napada.

„Komisija nije utvrdila propuste vladinih agencija koji bi omogućili teroristički plan i otkrili pripremu za napad“, rekla je novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon objave izvještaja.

„Ipak, izvučene su mnoge pouke koje trebamo uzeti u obzir, a značajna područja trebaju promjene“.

Naglasila je greške u izdavanju dozvola za oružje i „neprimjerenu fokusiranost“ na prijetnju islamista, pa se izvinila u ime vlade.

U izvještaju se vladi iznosi niz preporuka za jačanje sigurnosnog sistema, poput uspostavljanja nove obavještajne i sigurnosne agencije te da policija bolje reagira na zločine iz mržnje. Vlada planira otvoriti i ministarstvo te studij etničkih zajednica, prenosi BBC.

Imam napadnute džamije Al Noor rekao je kako izvještaj potvrđuje da su vlasti bile suviše sumnjičave prema islamskoj zajednici umjesto da su je štitile, pa dodao da se preporuke komisije sada trebaju iskoristiti za ponovnu izgradnju povjerenja između policije i muslimana, prenose federalna.ba i Hina.

(StarMo)