Naslovnica Izdvojeno Istraga o Aluminiju: Dodijeljen dodatni novac Finansijskoj policiji

Istraga o Aluminiju: Dodijeljen dodatni novac Finansijskoj policiji

502
foto arhiva

Sarajevo — Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju Finansijske policije FBiH o nedostatku sredstava u njenom budžetu za realizaciju vanrednog zahtjeva Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar za nadzor nad poslovanjem Aluminija d.d. Mostar, kojim se od Finansijske policije traži da prikupi podatke, obavještenja i dokumentaciju koja upućuje na moguća krivična dijela koja su imala uticaj na poslovni rezultati, a u konačnici dovela do obustave proizvodnje u ovom privrednom društvu.

Također je zaključkom Vlade FBiH od 31.7.2019. godine Finansijskoj policiji FBiH naloženo da izvrši nadzor ili uvid u finansijsko-materijalno, spljnotrgovinsko i devizno poslovanje Aluminija d.d. Mostar, izvrši kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive sredstava od posljednjeg nadzora ove policije do 10.7.2019. godine, odnosno do dana gašenja proizvodnje.

“Temeljem ove informacije i mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH je dala saglasnost da se Finansijskoj policiji FBiH, s ciljem nesmetanog završetka vanrednih aktivnosti, na ime nedostatnih sredstava za troškove dodijeli 10.000 KM iz sredstava Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH za 2019. godinu.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da pripremi prijedlog odluke o izdvajanju ovih sredstava”, saopšteno je u četvrtak nakon sjednice Vlade FBiH.

(StarMo)