Naslovnica Život Istraga nereda na Capitolu: Trump je “odlučio ne djelovati”

Istraga nereda na Capitolu: Trump je “odlučio ne djelovati”

109
Donald Trump

Washington — Bivši američki predsjednik Donald Trump gledao je prošlogodišnje nerede na Capitolu na TV-u u Bijeloj kući, ignorirajući svoju djecu i suradnike koji su ga “molili” da opozove i osudi gomilu, pokazalo je istraživanje Kongresa.

“Odlučio je ne djelovati”, rekao je Adam Kinzinger, jedan od dvojice republikanaca u odboru predvođenom demokratima.

U glavnom terminu saslušanja rečeno je da Trump nije uputio niti jedan poziv policiji ili osoblju nacionalne sigurnosti. Bio je motiviran “svojom sebičnom željom da ostane na vlasti”, navodi se u istrazi.

U četvrtak navečer odabrani odbor Zastupničkog doma iskoristio je svoje osmo saslušanje ovog ljeta kako bi napravio vremenski okvir aktivnosti Trumpa tokom 187 minuta 6. januara 2021. dok je rulja njegovih pristaša napadala Kongres.

Vijeće nastoji izgraditi slučaj da je Trump, republikanac, djelovao nezakonito u pokušaju da poništi svoj poraz od Joea Bidena, demokrate, na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Trump, koji je nagovijestio da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika 2024., odbacio je istragu kao “klokanski sud” osmišljen kako bi Amerikance odvratio od “katastrofe demokratskog upravljanja”.

 

(StarMo)