Naslovnica Politika Istočno Sarajevo traži uklanjanje table i promjene naziva ulica u Sarajevu

Istočno Sarajevo traži uklanjanje table i promjene naziva ulica u Sarajevu

487
foto: RSE

Sarajevo — Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u petak, 9. aprila je poslao Gradu Sarajevu i opštini Stari Grad zahtjev u kojem traži uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod ‘karakteriše kao zločinački i agresorski’.

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić je na ovaj zahtjev navela da tokom njenog mandata ‘neće biti promjene ploča’, te da je ‘nedopustivo’ osporavanje činjenica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U svom odgovoru na Ćosićev zahtjev navela je također kako je srpski narod u Bosni i Hercegovini (BiH) konstitutivan i ugrađen u temelje ‘ZAVNOBIH-ovske BiH, ali osporavanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustivo’.

“Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80% od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni”, napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Karić.

Ona je pozvala je gradonačelnika Ćosića da rade na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

Ćosić je u dopisu naveo kako se time ‘podstiče mržnja prema Srbima’. Uz taj zahtjev, uputio je još jedan, a to je da se sarajevskim ulicama vrate raniji nazivi, navodeći da te ulice ‘danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje’.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je, na svom Facebook profilu, u petak, 9. aprila napisao kako je odlučeno da ovaj zahtjev prvo zahtjev upute Gradu Sarajevu i opštini Stari Grad, te da će sačekati njihov odgovor uz nadu ‘da će donijeti ispravnu odluku’.

“Ukoliko odluka bude negativna, žalićemo se nadležnom ministarstvu, a ukoliko i tu dobijemo negativnu odluku onda ćemo Ustavnom sudu podnijeti kompletiranu apelaciju, odnosno zahtjev za ocjenu usklađenosti sa Ustavom BiH. Na taj način ćemo jasno pokazati da ono što smo htjeli da riješimo kroz institucije sistema u BiH ne funkcioniše, kao i da se potpuno ignorišu osjećanja srpskog naroda”, naveo je Ćosić.

(StarMo)