Naslovnica BiH Istočna Hercegovina: Obilne padavine uzrokovale poplave

Istočna Hercegovina: Obilne padavine uzrokovale poplave

309
foto: RTRS

Trebinje — Od kraja decembra u Hercegovini je palo kiše više nego u cijeloj prethodnoj godini. Nabujali vodotokovi i bujice povremeno stvaraju probleme u saobraćaju, poplavljene su oranične i obradive površine, a u prekidu je i nekoliko lokalnih saobraćajnica, javio je RTRS.

U slivnom području rijeke Trebišnjice, za pedeset dana, palo je oko sedamsto litara kiše po kvadratnom metru. Sve elektrane u sistemu rade punim kapacitetom. U hidroakumulacije Bileća i Gorica dotok je oko četiristo kubnih metara. Na brani Hidroerlektrane Trebinje 1, u korito rijeke ispušta oko dvjesta kubnih metara u sekundi.

Za razliku od prethodnog dana, kada je kroz grad propuštano 250 kubnih metara vode, juče je protok smanjen na dvjesta kubnih metara vode u sekundi.

Zbog intenzivnih padavina u slivnom području rijeke Trebišnjice, protok kroz grad, očekuje se 250 do 300 metara kubnih vode u sekundi. To, kažu, ne bi trebalo da izazove plavljenja u priobalnom području.

Usljed bujičnih i visokog nivoa podzemnih voda, nizvodno i južno od Trebinja, poplavljeni su dijelovi Popovog i Petrovog polja.

– Nastojimo da iskontrolišemo sve količine vode da ne ugroze grad Trebinje, a nizvodno od grada nastojaćemo da bude u granicama. Što se tiče Vrela, sigurno je da će biti plavljenja – kaže Aleksandar Vujić, izvšni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

U prekidu su lokalni putevi Strujići-Orašje-Čavaš, veza sa magistralnog puta Trebinje-Ljubinje i put za selo Velju Goru, južno od Trebinja.

(StarMo)