Naslovnica Politika “Istočna Alternativa” vrijeđa Inzka: “Odlazi smradu…”

“Istočna Alternativa” vrijeđa Inzka: “Odlazi smradu…”

481
foto: RSE

Srebrenica — Članovi Udruženja „Istočna alternativa“ iz Bratunca, gradu na istoku Bosne i Hercegovine, u utorak su na nekoliko mjesta u Srebrenici polijepili plakate s uvredljivim sadržajem na račun visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

Postere s uvrjedljivom porukom „Odlazi smradu, ne guši nas više“ lijepili su članovi Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske“, predvođeni Vojinom Pavlovićem, predsjednikom ovog udruženja, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ovo Udruženje je i ranije u Srebrenici lijepilo plakate uvredljivih sadržaja, uglavnom veličajući haške optuženike i Patera Handkea, nobelovca koji negira genocid.

“Obavljajući dužnost visokog predstavnika u BiH, Valentin Inzko je nanio veliko zlo srpskom narodu i Republici Srpskoj. On Srbe u BiH smatra zločincima, a veći je zločinac od svih. Stoga je vrijeme da ide dok njegov smrad nije ugušio srpski narod u RS“, rekao je Pavlović, nakon što je završio s lijepljenjem plakata.

Inače, poteze Pavlovića u ranijim sličnim situacijama osudila je lokalna vlast, na čelu s Mladenom Grujičićem, načelnikom Opštine Srebrenica, kao i udruženja Bošnjaka.

„Izvinite, ali tog čovjeka više ne komentarišem. Nije vrijedan bilo kakvog komentara“, izjavio je Mladen Grujičić za Radio Slobodna Evropa, kada je u junu Pavlović lijepio plakate sa likom Ratka Mladića.

Plakati su polijepljeni nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH), Valentin Inzko, u četvrtak, 5. novembra je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) rekao da članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama (nedaleko od Sarajeva) koji nosi ime, na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića.

“Kao što je njemački ministar vanjskih poslova rekao, u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti. Zato nam, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta, također treba zakon o zabrani negiranja genocida”, rekao je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

(StarMo)