Naslovnica Mostar Istina o Dretelju – “Da naša djeca znaju”…

Istina o Dretelju – “Da naša djeca znaju”…

546
promocija u Centru za kulturu Mostar

Mostar — U Centru za kulturu sinoć je upriličena promocija knjige “Istina o Dretelju”. Promociju knjige je organizovalo Udruženje logoraša Stoca.

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić istakao je da je ovo nastavak aktivnosti ovog Udruženja, podsjetivši da je prošle godine objavljena knjiga “233 dana u logorima”.

Dodao je kako će Udruženje nastaviti sa iznošenjem istine o mučenjima u svim logorima na području Hercegovine te 93. godine (Gabela, Heliodrom, Vojno, Silosi i brojni drugi).

“Naš cilj je istinu prenijeti na papir, kako bi naša djeca znala šta se ovdje dešavalo i kako ne bi podlegla nekim drugim pričama o tragediji koju smo proživjeli na ovim prostorima”, rekao je Đulić.

Profesor Edim Šator koji je radio na priređivanju knjige “Istina o Dretelju” kazao je kako je prilikom pripremanja knjige pročitano oko 3000 različitih dokumenata, oko 200 izjava logoraša.

“Čovjeku na trenutak stane mozak kad vidi šta je tim ljudima rađeno i kako su mučeni samo zato što su bili Muslimani, kako stoji i u presudi Haškog suda” – kazao je Šator.

Promotori knjige “Istina o Dretelju” su bili Alija Lizde, Amer Obradović i Edim Šator, a moderator Bešir Isaković.

(StarMo)