Naslovnica Život Istanbul: Avion se raspao na tri dijela

Istanbul: Avion se raspao na tri dijela

495
foto: RSE/AFP

Istanbul — Turski mediji su objavili da je jedan turski avion na domaćoj liniji skliznuo s piste na istanbulskom aerodromu “Sabiha Gokcen”, udario u obližnji nasip i raspao se.

U izlijetanju putničkog aviona prilikom slijetanja povrijeđeno 120 osoba, potvrdio je istanbulski guverner Vali Yerlikaya, javlja CNN, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Avion Pegasus Airlinesa dolazio je iz provincije Izmir na aerodrom u Istanbulu, kada se srušio tokom slijetanja”, izjavio je turski ministar transporta i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, koji je istakao da među 179 putnika i članova posade, koji su bili na letu, nema žrtava.

Na televizijskim snimcima se vidi da se trup aviona raspao u tri dijela, a vidi se i evakuacija putnika kroz pukotine.

Ubrzo nakon izlijetanja aviona s piste na mjesto događaja su stigli vatrogasni i medicinski timovi. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar koji je izbio u avionu.

Ministar Turhan je kazao i da su neki od putnika uspjeli samostalno napustiti letjelicu, dok su ostalima pomogli spasilački timovi.

Međutim, operacija spašavanja traje i nekoliko sati nakon nesreće jer nisu izvučeni svi putnici iz aviona.

Istakao je i da su zbog nesreće svi avioni koji su trebali sletjeti na aerodrom Sabiha Gokcen preusmjereni na novoizgrađeni aerodrom Istanbul.

Nešto kasnije istanbulski guverner Yerlikaya potvrdio je da su sa aerodroma Sabiha Gokcen kolima hitne pomoći u obližnje bolnice prevezene 52 osobe.

Tužilaštvo u glavnom gradu Ankari otvorilo je istragu o incidentu, a aerodrom Sabiha Gokcen privremeno je zatvoren za zračni saobraćaj.

(StarMo)