Naslovnica Život Island: U parlamentu više žena, nego muškaraca

Island: U parlamentu više žena, nego muškaraca

75
foto arhiva

Rejkjavik — Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu ojačala je svoju većinu nakon izbora na kojima je u parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati u nedjelju, javlja HRT.

Ankete javnog mišljenja predviđale su da će koalicija izgubiti većinu, ali je to spriječio porast potpore Stranci napretka s desnog centra koja je osvojila pet mjesta više nego 2017., pa je vladajuća koalicija osvojila 37 mjesta u parlamentu Althingi sa 63 mjesta, objavila je državna televizija RUV.

Aktualna vlada, koju čine Lijevi zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdottir, konzervativna Stranka neovisnosti i ruralno centristička Stranka napretka, objavila je prije izbora da će pregovarati o nastavku suradnje ako budu imali većinu.

Islanđani su izabrali 33 žene u parlament, devet više nego na prošlim izborima. Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću spolova u svijetu prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) iz marta.

Stranku napretka vodi Sigurdur Ingi Johannsson, koji je bio premijer kraće od godinu dana 2016. godine kada je odstupio bivši premijer i tadašnji čelnik stranke Sigmundur David Gunnlaugsson nakon afere Panama Papers.

Predsjednik Gudni Johannesson tek treba službeno predati mandat stranki za formiranje buduće vlade.

(StarMo)