Naslovnica Život Islamske zemlje osudile Trumpov plan

Islamske zemlje osudile Trumpov plan

369
Donald Trump

Jeddah — Danima nakon što su arapske zalivske zemlje izrazile podršku naporima američkog predsjednika Donalda Trumpa na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, predstavnici tih država i ostalih muslimanskih zemalja okupljenih na samitu Organizacije islamske konferencije (OIC) u Saudijskoj Arabiji odbacili su plan Bijele kuće kao „pristrasan“.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan, izjavio je da njegovo kraljevstvo podržava insistiranje na pregovorima, ali je kazao da takve inicijative „moraju dovesti do poštenog rješenja koje osigurava prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom“.

On je govorio na sjednici u saudijskom gradu Džedi 57-člane Organizacije islamske konferencije (OIC) koja je osudila Trumpov plan, prenose bh. mediji.

Zvanična osuda OIC-a uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Arapska liga jednoglasno odbacila prijedloge Bijele kuće na sastanku u Kairu, gdje je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zaprijetio prekidom sigurnosnih veza s Izraelom i pomenuo je visokog savjetnika u Bijeloj kući i tvorca američkog mirovnog plana Jareda Kushnera jednostavno kao Trumpovog zeta.

Plan Bijele kuće žestoko favorizira Izrael i ignorira brojne od palestinskih temeljnih zahtijeva zadržavanjem oko 750.000 jevrejskih doseljenika u njihovim naseljima, priznajući izraelski suverenitet nad strateškom dolinom Jordana i potvrđujući Jerusalem kao „nepodijeljenu prijestonicu“ Izrela.

OIC je osudio „pristrasan pristup“ Bijele kuće, navodeći da plan usvaja izraelski narativ i podržava aneksiju golemih površina okupirane palestinske zemlje pod opravdanjem zaštite izraelske sigurnosti. U saopćenju grupe muslimanskih zemalja navodi se da američkom prijedlogu „manjka osnovnih zahtijeva za pravdom i on uništava temelje za mir“, prenosi Associated Press.

(StarMo)