Naslovnica Život Islamska zajednica: Preporuke radi koronavirusa

Islamska zajednica: Preporuke radi koronavirusa

654
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim državama i dijaspori izdala instrukciju po kojoj da će sva okupljanja organizirati prema instrukcijama nadležnih državnih organa.

Instrukcije i upute Islamske zajednice u BiH za suzbijanje širenja koronavirusa znače i to da će se prema instrukcijama nadležnih državnih organa, obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.

Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih grupa, koje su kao takve definirane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

Također u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.

Na kraju se još jednom apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava, prenosi MINA.

(StarMo)