Naslovnica Mostar Iskustva Mo Busa: Putnici odbijaju ući s maskom

Iskustva Mo Busa: Putnici odbijaju ući s maskom

478
foto: ilustracija

Mostar — Čitaoci portala Mostarski.ba zamolili su redakciju tog medija da u javnom gradskom autoprevoznom preduzeću provjere da li će, s obzirom na to da se za to ukazala potreba, biti uvođenja novih autobuskih linija.

Prema njihovim tvrdnjama trenutne ne odgovaraju određenom broju učenika srednjih škola, koji bi i po dva sata po dolasku u Mostaru trebali čekati na početak nastave.

Sa ovim problemom su se, kažu, na početku školske godine, suočili srednjoškolci s područja Bijelog Polja.

Direktor preduzeća Mo Bus Damir Marić za Mostarski.ba kaže kako su autobuske linije startovale nakon konsultacija sa direktorima osnovnih i srednjih škola.

„Nakon konsultacija sa direktorima osigurali smo poseban prevoz za učenike osnovnih škola. S obzirom na to da u većini škola nastava počinje u 8 sati, a u jednoj ili dvije u 7:30 sa tim terminima smo uskladili polaske redovnih linija“, ističe direktor Mo-Busa.

„Kontaktirali smo i direktore srednjih škola, te smo se prilagođavali i njihovim terminima početka i završetka nastave. Od ponedjeljka 14. 9. 2020. ćemo startovati i sa linijom br. 23 u 10 sati za Bijelo polje. U svakom slučaju prilagođavat ćemo se potrebama naših korisnika“, kaže Marić.

Na pitanje kakva su iskustva kad je u pitanju provođenje higijensko-epidemioloških mjera Marić kaže kako preduzeće Mo Bus provodi sve preporučene mjere, ali dodaje da su neke od njih u praksi jednostavno neprovedive.

„Svakodnevno vršimo dezinfekciju autobusa, na ulaznim vratima smo istakli obavezu nošenja maski u autobusu, mi smo poduzeli sve što je u našoj moći“, ističe direktor Mo-Busa.

Dodaje kako neki putnici odbijaju da u autobus uđu sa maskom, neki je stave pri ulasku, a potom je skinu u autobusu. Naglašava kako su vozači nerijetko izloženi verbalnim napadima, pa čak i prijetnjama.

Distance što se tiče, Marić kaže kako po propisanim mjerama u autobusu može biti 25 do 30 putnika.

„Šta da uradi vozač kad u autobusu ima 25 putnika i na narednom stajalištu ga dočeka još 8 koji žele da uđu. Kojom selekcijom da odabere 5, a ostavi 3?”, pita Marić.

Ističe kako su gužve u autobusima bile samo prva dva dana nove školske godine, te tvrdi kako se situacija već normalizovala.

Jedno od pitanja naših čitalaca je bilo i zašto učenici plaćaju punu cijenu mjesečnih karata, kad na nastavu idu samo pola mjeseca, Marić odgovara:

„Mi imamo samo mjesečne i pojedinačne karte. Nemamo karte za pola mjeseca, a i da ih imamo pitam Vas kako bismo mogli znati da učenik tog dana ide u školu. Praktično bi ih mogli koristiti tokom cijelog mjeseca. To je također jedan od zahtjeva neprovodivih u praksi“, naglašava direktor Mo Busa Damir Marić.

“Sasvim je jasno da bi i Mo-Busu i svima općenito, bilo mnogo lakše kako bismo se mogli pouzdati u odgovornost svakog od nas pojedinačno.

Nažalost, to je nemoguće, pa su za nepoštivanje zakonom propisanih mjera, neophodne kazne, koje su, pokazalo se, jedini lijek protiv bezobrazluka i bahatosti.

U autobusu se ne možete i ne smijete voziti bez maske. Svoje i zdravlje svojih najbližih imate pravo ugroziti, ali zdravlje ostalih građana ni u kom slučaju.

Inspekcija će morati djelovati i u javnom gradskom prevozu.

Dok još nije kasno”, konstatuje portal Mostarski.ba.

(StarMo)