Naslovnica Život Irska: Twitteru kazna zbog “buga”

Irska: Twitteru kazna zbog “buga”

115

Dublin — Irski regulator objavio je da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog greške koja je izložila privatne ‘tvitove”, što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sistemu Evropske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR) irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Evropskoj uniji, jer sjedišta za Evropu imaju u Irskoj, prenijela je Hina izvještaj koji je objavio Reuters.

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sistemu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konsultira druge nacionalne regulatore u Evropskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na “bug” iz 2019. u aplikaciji za android jer je ta greška izložila javnosti neke objave korisnika.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim kompanijama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do četiri posto globalnog godišnjeg prihoda kompanije ili 20 miliona eura.

(StarMo)