Naslovnica Život Irska: Rast broja zaraženih nije doveo do porasta na intenzivnoj

Irska: Rast broja zaraženih nije doveo do porasta na intenzivnoj

119

Dublin — Irska će ukinuti skoro sve restrikcije vezane za COVID-19 u subotu nakon što veliki rast broja zaraženih nije doveo do značajnijeg povećanja broja pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

Irska je imala drugu najvišu stopu inicidence od COVID-19 u Evropi već u prošloj sedmici, ali također i najviši evropski broj građana koji su primili treću dozu vakcine, koja je pomogla da se broj teško oboljelih značajno smanji s prethodnih vrhunaca.

Nakon savjeta zvaničnika javnog zdravstva, vlada je odlučila da barovi i restorani ne bi više trebali ostati zatvoreni u 20 sati, restrikcija uvedena u prošloj godini kada se omikron varijanta koronavirusa pojavila u zemlji, niti da traže od gostiju dokaz o vakcinaciji.

Popunjenost otvorenih i zatvorenih prostora također bi trebala biti vraćena na pune kapacitete, otvarajući put za pune stadione na ragbi prvenstvu Šest nacija u narednom mjesecu.

Neke mjere, kao što je potreba nošenja maski u javnom saobraćaju i u prodavnicama, za sada ostaju na snazi.

“Tako sam zadovoljna da će od šest sati ujutru sutrašnjeg dana ogromna većina restrikcija koje su bile na snazi skoro dvije godine biti ukinuta”, navodi ministrica pravde Helen McEntee u snimku postavljenom na Instagramu nakon sastanka vlade, javlja Reuters, a prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)