Naslovnica Život Irska: Cijepljenje AstraZenecom “privremeno zaustaviti”

Irska: Cijepljenje AstraZenecom “privremeno zaustaviti”

282
foto arhiva

Dublin — Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn, javlja Al Jazeera Balkans.

– Ova preporuka je data nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom – rekao je Glynn.

Dodao je kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

– Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj – objavio je Glynn.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

(StarMo)