Naslovnica Život Iranu istječe embargo na uvoz konvencionalnog oružja…

Iranu istječe embargo na uvoz konvencionalnog oružja…

414
foto: agencije - ilustracija

Teheran — Iran se na planu odbrane oslanja na sopstvene snage i nema potrebe da kupuje oružje u inostranstvu, saopšteno je u Teheranu uoči današnjeg isticanja embarga UN-a na konvencionalno oružje, čemu se SAD žestoko protivi, prenosi Tanjug.

“Odbrambena doktrina Irana pretpostavlja čvrsto oslanjanje na svoj narod i njegove sposobnosti… Nekonvencionalno oružje, oružje za masovno uništenje i kupovina konvencionalnog oružja nisu sadržani u odbrambenoj doktrini Irana”, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Reuters.

Danas ističe embargo Iranu na uvoz oružja koji je 2007. godine uvelo Vijeće sigurnosti UN-a. Embargo ističe na osnovu sporazuma Irana sa Rusijom, Kinom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD-om o odustajanju Teherana da razvije nuklearno oružje u zamjenu za popuštanje ekonomskih sankcija.

Napetosti u odnosima Washingtona i Teherana narasle su od kako je, međutim, predsjednik Donald Trump 2018. jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

U augustu ove godine, Trumpova administracija pokrenula je proces obnove sankcija UN Iranu, pošto je Vijeće sigurnosti odbacilo njen zahtjev da se produži embargo Teheranu na uvoz konvencionalnog oružja.

(StarMo)