Naslovnica Život Iranski lider zaprijetio uništenjem, Izrael odgovorio

Iranski lider zaprijetio uništenjem, Izrael odgovorio

210
foto: agencije

Teheran/Tel Aviv — Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei rekao je, povodom obilježavanja Dana Kuds (Dana Jerusalima), da je Izrael “kancerogeni tumor” koji će “nesumnjivo biti iskorijenjen i uništen”.

“Cionistički režim je smrtonosna kancerogena izraslina i šteta za ovaj region”, rekao je Hamnei, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u svom govoru kritikovao SAD i Zapad jer, kako tvrdi, “atomskim oružjem naoružavaju Izrael”, prenijela je iranska državan televizija.

Vlada u Theranu, obično, na ovaj dan poziva ljude da izađu na masovne proteste protiv Izraela u svim gradovima Irana.

Međutim, ove godine, zbog pandemije korona virusa, demonstranti su pozvani da ostanu kod kuće, prenio je AP.

Na ove optužbe iz Teherana odgovorili su i predstavnici dvije najveće izraelske partije i koalicioni partneri, premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Beni Ganc.

Premijer Netanjahu upozorio je Iran da ne prijeti jevrejskoj državi uništenjem, rekavši da će Iranci “dovesti sebe u istu opasnost”, a izraelski ministar odbrane Beni Ganc odbacio je “arogantne riječi” iz Teherana označivši ih “znakom slabosti”.

Ganc je na Twitteru napisao da “kao neko kome je vrlo dobro poznato iransko pitanje i neko ko je pripremao operativne sposobnosti IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) ne bi sugerisao nikome da pokuša da testira” Izrael.

“Iz mog iskustva arogantne riječi našeg neprijatelja su znak slabosti, ali mi ćemo biti spremni na svaku prijetnju, na svaki način”, rekao je bivši načelnik izraelskog Generalštaba.

(StarMo)