Naslovnica Život Iran zbog koronavirusa oslobodio 85000 zatvorenika

Iran zbog koronavirusa oslobodio 85000 zatvorenika

570
foto arhiva

Teheran — Iran je privremeno oslobodio oko 85.000 zatvorenika, uključujući političke zatvorenike, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa.

Broj smrtnih slučajeva u Iranu od koronavirusa porastao je na 988, a ukupno je 16.169 osoba potvrđeno da su zaraženi širom zemlje u jednoj od najgore pogođenih država izvan Kine, odakle je prvobitno potekao virus Covid-19.

– Do sada je oslobođeno oko 85.000 zatvorenika. Također smo u zatvorima preduzeli mjere predostrožnosti kako bismo zaustavili širenje zaraze – rekao je glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaili, prenosi Reuters.

– Oko 50 posto njih bili su zatvorenici koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti – odgovorio je kada je upitan da li su među njima oslobođeni i politički zatvorenici. Nije detaljnije objasnio kada će oslobođeni morati nazad u zatvor.

Iran je 9. marta kao odgovor na sprečavanje širenja virusa najavio oslobađanje 70.000 zatvorenika, ali nisu imali u vidu oslobađanje političkih zatvorenika.

(StarMo)