Naslovnica Život Iran upozorio i Armeniju i Azerbejdžan

Iran upozorio i Armeniju i Azerbejdžan

208
foto: BBC.com

Teheran — Iransko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je novo upozorenje Armeniji i Azerbejdžanu nakon što je jedna osoba ranjena na iranskoj strani granice u zalutaloj paljbi tokom pucnjave u sukobu ove dvije države zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

“Ako se ponovi takva vatra, Islamska Republika Iran neće ostati ravnodušna,” napisao je za Twitteru 16. oktobra, bez dodatnih detalja, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Said Katibzadeh, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Deset raketa pogodilo je dva sela u okrugu Koda Afarin u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, uništivši zgradu i ranivši jednu osobu, citirala je službena novinska agencija IRNA lokalnog zvaničnika.

Koda Afarin graniči se s teritorijom pod kontrolom etničkih armenskih vlasti u Azerbejdžanu uz Nagorno-Karabah, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali kojim upravljaju i naseljavaju etnički Armenci od prekida vatre 1994. godine kada je okončan rat koji je izbio nakon pada Sovjetskog Saveza.

Borbe između armenskih i azerbejdžanskih snaga na i oko teritorije nastavljene su od 27. septembra, uprkos međunarodnim pozivima na prekid vatre.

Rakete i minobacački projektili više su puta zalutali preko granice. Katibzadeh je 12. oktobra upozorio da je “bilo kakav upad bilo koje strane u sukobu na teritoriju naše zemlje neprihvatljiv”.

(StarMo)