Naslovnica Život Iran traži pomoć Interpola u vezi Trumpa

Iran traži pomoć Interpola u vezi Trumpa

151
Donald Trump

Teheran — Iran je izdao potjernicu i zatražio pomoć od Interpola u hapšenju američkog predsjednika Donalda Trumpa i desetina ostalih za koje vjeruje da su izveli napad američkim bespilotnim avionom u kome je ubijen vodeći iranski general u Bagdadu, saopštio je u ponedjeljak lokalni tužilac.

Iako se Trump ne suočava s nikakvom opasnošću od hapšenja, današnja optužba naglašava pojačane napetosti između Irana i Sjedinjenih Država otkako je Trump jednostrano povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, prwenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Teheranski tužilac Ali Alqasimehr saopštio je da se Trump i više od 30 ostalih američkih zvaničnika koje Iran optužuje za umješanost u zračni udar 3. januara u kojem je ubijen general Qassem Soleimani u Bagdadu suočavaju s „optužbama za ubistvo i terorizmam“, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Alqasimehr nije imenovao nikoga drugog izuzev Trumpa, ali je naglasio da će Iran nastaviti na njegovom krivičnom progonu čak i kada mu istekne predsjednički mandat.

Interpol, sa sjedištem u francuskom gradu Lyonu, nije odmah odgovarao na zahtijev za komentar.

Novinska agencija također navodi riječi Alqasimehra da je Iran izdao „crvenu potjernicu“ za Trumpom i ostalima, koja predstavlja zahtjev za hapšenje s najvišeg nivoa vlasti koji se uručuje Interpolu, prenosi AP.

(StarMo)