Naslovnica Život Iran optužuje Izrael

Iran optužuje Izrael

449

Teheran — Istaknuti iranski nuklearni naučnik, Mohsen Fakhrizadeh, na kojeg je Zapad dugo sumnjao da je izradio tajni program za atomsko oružje, ubijen je u petak u blizini Teherana, izvijestili su iranski državni mediji, prenosi Reuters.

Preminuo je od povreda u bolnici nakon što su napadači pucali na njegov automobil. Bio je na čelu organizacije za istraživanje i inovacije iranskog ministarstva odbrane.

“Nažalost, medicinski tim nije uspio oživjeti (Fakhrizadeha)”, navodi se u saopćenju iranskih oružanih snaga koje su prenijeli državni mediji.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je ubistvo kao “čin državnog terorizma”, prenosi britanski BBC koji također navodi da su strane diplomate Fakhrizadeha opisivale kao “oca iranske bombe”.

On je također napisao da postoje “ozbiljne naznake uloge Izraela” u atentatu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Javad Zarif je pozvao međunarodnu zajednicu da “okonča svoje sramotne duple standarde i osudi ovaj čin državnog terora”.

Izrael je odbio komentarisati navode o umiješanosti u ubistvo Fakhrizadeha, kojeg je jednom prilikom premijer Izraela Benjamin Netanyahu prozvao na konferenciji za novinare rekavši “zapamtite to ime”.

Izrael je i ranije bio osumnjičen za seriju ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika prije deset godina.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog čelnika Ajatolaha Ali Hamneija obećao je da će izvršiti napad na ubice Mohsena Fakhrizadeha.

”Udarit ćemo kao grmljavina na ubice ovog potlačenog mučenika i natjerat ćemo ih da se pokaju zbog svog postupka”, napisao je na Twitteru Hossein Dehghan, također vojni zapovjednik, prenosi Reuters.

Smatra se da je Fakhrizadeh bio na čelu onog što nuklearna agencija Ujedinjenih nacija i američke obavještajne službe smatraju da je koordinirani program nuklearnog naoružanja u Iranu, od kojeg su odustali 2003. godine. Bio je jedini naučnik koji je direktno imenovan u “finalnoj procjeni” Međunarodne agencije za atomsku energiju iz 2015. godine.

Iran je, zajedno sa svjetskim silama 2015. godine potpisao sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja punog naziva Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

Među potpisnicama sporazuma nalaze se Kina, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Rusija.

Sjedinjene Države koje su također inicijalno potpisale sporazum, napustile su ga 2018. godine i vratile Iranu nazad svoje sankcije od kada je Teheran počeo da umanjuje poštovanje ograničenja prema sporazumu.

(StarMo)