Naslovnica Život Iran: “Napredak” u oživljavanju nuklearnog sporazuma

Iran: “Napredak” u oživljavanju nuklearnog sporazuma

108
foto arhiva

Teheran — Iran i šest svjetskih sila ostvarili su značajan napredak u razgovorima na oživljavanju njihovog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali brojna važna pitanja tek se trebaju razriješiti, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iran i svjetske sile pregovaraju u Beču od aprila o koracima koje Teheran i Washington moraju postići o pitanjima sankcija i nuklearnih aktivnosti u zamjenu za potpuno povinovanje nuklearnom sporazumu.

– Svaki krug razgovora u Beču mogao bi biti posljednji krug. Ne trebamo žuriti. Ostvarili smo značajan napredak, ali ključna pitanja ostaju – izjavio je portparol Saeed Khatibzadeh na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

– Nije bilo nikakvih zastoja u razgovorima u Beču – dodao je.

Nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum prije tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu, Teheran je obnovio svoje zalihe urana obogaćenog na visoke nivoe i instalirao je napredne centrifuge kako bi ubrzao proizvodnju.

Predsjednik Joe Biden izjavio je kako Washington želi da se vrati sporazumu, ali da Teheran prvo mora da se povinuje strogim limitima obogaćivanja urana, što je potencijalni put ka proizvodnji nuklearne bombe.

– Sve sankcije trebaju biti ukinute, to potom treba potvrditi Iran, i mi ćemo povući naše nuklearne mjere – izjavio je Khatibzadeh.

 

(StarMo)