Naslovnica Život Iran crne kutije šalje Ukrajini

Iran crne kutije šalje Ukrajini

465
foto: BBC/AFP

Teheran — Iran Ukrajini šalje crne kutije putničkog aviona koji je ovog mjeseca iranska vojska nenamjerno srušila raketom, objavila je u subotu novinska agencija Tasnim.

Iranske vlasti spremne su omogućiti stručnjacima iz Francuske, Kanade i SAD-a da analiziraju podatke iz crnih kutija, objavio je Tasnim, prenose hrvatski mediji.

Svih 176-ero ljudi na letu poginulo je u padu ukrajinskog aviona 8. januara brzo nakon polijetanja iz Teherana prema Kijevu.

“Uz pomoć stručnjaka iz Francuske, Kanade i Amerike pokušat ćemo očitati snimač podataka o letu u Kijevu”, rekao je Hassan Rezaifar, šef istraga nesreća u iranskoj Organizaciji za civilnu avijaciju, a objavio Tasnim.

“Ako napori budu neuspješni, crne kutije ćemo poslati u Francusku”, najavio je Rezaifar.

U Iranu se podaci iz crnih kutija neće analizirati, dodao je.

Na letu je poginulo 57 Kanađana. Kanadski premijer Justin Trudeau traži temeljitu istragu, a u petak je na konferenciji za medije u Ottawi rekao da bi Iran trebao poslati crne kutije na analizu u Francusku.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koja može analizirati podatke s leta i iz kokpita srušenog aviona, za koje je Trudeau rekao da su jako oštećeni.

Iran je pod pritiskom jer je iranskoj vojsci trebalo nekoliko dana da prizna nenamjerno rušenje aviona.

(StarMo)