Naslovnica Život Irak: Vojska SAD bombardovala proiransku miliciju

Irak: Vojska SAD bombardovala proiransku miliciju

483

Bagdad — Snage SAD bombardovale su u Iraku pet ciljeva proiranske, šiitske milicije, koju smatraju odgovornom za raketni napad u kojem su poginuli i ranjeni američki i britanski vojnici u bazi sjeverno od Bagdada, saopštio je Pentagon.

Zvaničnici Sjedinjenih Država saopštili su da je u više naleta američkih borbenih aviona pogođeno pet lokacija i da su uglavnom gađana skladišta oružja milicije Kataib Hezbollah u Iraku.

U saopštenju američkog Ministarstva odbrane navedeno je da su napadi izvršeni na skladišta oružja “da bi značajno umanjili njihovu sposobnost za izvođenje budućih napada”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iračka vojska saopštila je da je pokrenula istragu o raketnom napadu na bazu koalicionih snaga u Iraku u kojem su poginula tri vojnika, uključujući dvojicu Amerikanca.

Najmanje 12 pripadnika koalicionih snaga je povrijeđeno u raketnom napadu na bazu Kamp Tadži, koja se nalazi 27 kilometara sjeverno od Bagdada.

Poslije napada iračke sigurnosne snage pronašle su nekoliko kilometara od baze kamion sa montiranim bacačem raketa od 107 milimetara tipa kaćuša.

U Iraku ima najmanje 5.200 američkih vojnika, koji obučavaju i savjetuju iračke snage u okviru međunarodne koalicije.

(StarMo)